tisdag 27 mars 2012

Golv, sådana man går på

Satt ner igår och funderade över det här med golv. Under vår renoveringsvåg har lagt nya golv i gästrum och kök, en ganska enkel rustik ekparkett. Tanken är att samma parkett ska ligga i hallen, matrummet och vårt sovrum också, men sedan R fick en tillfällig arbetsplacering på annan ort så har antalet potentiella renoveringstimmar minskat kraftigt.

Bild från köksombyggnaden
Den tanke som låg bakom valet av golv var att vi ville ha ett snyggt, slitstarkt, neutralt golv som skulle kunna flyta ihop bra mellan rummen. Dessutom så ville vi minska ljuden från grannarna under och därför valde vi en tjockare parkett (14 mm) istället för en vanlig. Vi lade dessutom en ordentlig ljudabsorberande matta under golvet, vilket var klockrent. Nu hör vi ingenting underifrån. Så det funkade kanon!

Vidare i mina funderingar så undrar jag vad som gör att olika golv hör till olika stilar. Till exempel mörkbruna trägolv ger en väldigt elegant och enkelt stilfull känsla i kombination med vita väggar, pärlspånt och vita trappor. De kräver dock ljusa rum för att komma till sin rätt. I kombination med en persisk matta blir de fantastiska.


Apartment Theory/ Columbine Smille
För den nordiska lite mer avskalade känslan så kan man även ha vitmålade golv. Men då skapar man en, enligt mig, kall känsla som inte passar överallt. Men på bilden nedan blir det verkligen fint. Framförallt i kombination med mörk handledare på trappräcket (älska "knorren"!!), dörren och det mörka avställningsbordet.

House Beautiful

Inga kommentarer: